Har du forelsket dig i en bestemt egn i Danmark, som det imidlertid ikke er realistisk, at du flytter til, var det oplagt at købe et sommerhus dér. Men sommerhuse skal ligesom helårsboliger have en varmeløsning, der holder lokalerne opvarmet tæt på stuetemperatur. Ellers begynder de at blive lidt ækle, og et sommerhus skulle jo gerne være hyggeligt. Hvordan kan du så varme et sommerhus op?
Et godt supplement til andre varmeløsninger
Ét bud er at installere en varmepumpe, af hvilke der findes forskellige slags. Nogle varmepumper er luft-til-luft, mens andre er luft-til-vand, og så findes der også jordvarme, der dog kan være sværere at få til hjem eller sommerhus end de to førstnævnte. En varmepumpe luft til luft virker ved at tage varme fra luften udenfor og sende den i omløb i luften indenfor, og selv i kolde måneder virker den.
En luft-til-luft-varmepumpe er et godt supplement, men ikke en erstatning for gængse løsninger til opvarmning af hjem. Sådan en pumpe kan mindske den mængde varme, du får fra dyrere (og knapt så grønne) energiløsninger, og over tid vil en varmepumpe ligesom solceller have tjent sig hjem igen.
Vil du varme vand op med en varmepumpe?
Med en luft-til-luft-varmepumpe når du langt, når målet er at holde sommerhuset frostfrit i årets kolde måneder. Ønsker du også at kunne varme vand op med en varmepumpe, er det selvfølgelig en luft-til-vand-varmepumpe, du skal have dig i stedet. De kræver mere at montere end luft-til-luft, men det er ikke noget uoverkommeligt, tidskrævende arbejde, og du får en tekniker til at gøre det.
Hold kulden stangen
Find en god varmeløsning til dit sommerhus, der gør, at den indre temperatur holdes behageligt høj året rundt, og så du samtidig holder forfald og forrådnelse relateret til indtrængende kulde stangen.
Vil du se konkrete eksempler på varmepumper? Klik på linket tidligere i teksten.